tirsdag 2. februar 2010

Runebommen, samenes alter.


Runebommen kan sammenlignes med Alteret i Kristendommen. Bommen er et av de viktigste tingene i samisk religion. I dag er det rundt 80 godt bevarte runebommer igjen etter at Thomas Won Westen beordret alle til å brenne runebommene sine. De som ikke gjorde dette ble hardt straffet.



Det var sjamanene eller noaidene som var samenes navn på dem, som behersket runebommen. Bommen var noaidenes viktigste redskap for å spå, helbrede, og gi sjelefred. Når noaidene trommet på denne runebommen og joiket kom de i en ekstasje/transe hvor de tredde inn i gudeverden. Det var når de var i denne transen de kunne spå, se fremtiden, helbrede og gi sjelefred.

Runebommens Konstruksjon:
Runebommen er en oval skål laget av tre, over dette tre stykkets er det tredd skinn, for å få tromme effekten. Skinnet var av reinkalveskinn eller fra en hannreinsskinn, og tre stykket var ofte laget av furu, men ble også laget i bjørk og gran. Treet som ble brukt til runebommen måtte ha stådd på en plass hvor solen aldri ble sett. Det må også ha stått for seg selv, bort fra de andre trærne. Treet måtte også vært vokst med en foss eller i en dal. Hvis det var en rikule på treet ble det det stykket av som ble brukt til bomma.



På bunnen av treskålen ble det laget et håndtak slik at noaiden kunne holde der mens han trommet på tromma. Rundt bommen på undersiden var det hull, der ble det hengt messing ringer som bevis på takknemlighet på godt noaid hjelp.



Trommen var også merket med hvor mange bjørn eieren hadde drept.



Noaidene hadde en hammer som de trommet med på trommen. Den var endten formet i en T eller en Y. Denne hammeren ble laget av reinhorn eller ben. Noaidene brukte også en ring, som de la på trommen mens de trommet. Når gudene ba noaiden stoppe og tromme, ville ringen stanse på et teng og dermed kunne noaidene spå ut fra det også.



Tegnene på runebomma:

Tegnene på runebomma ble tegnet på av en blanding av olderbark og reinsdyrblod. Runebommens motiver varierte fra person til person, men man kan enkelt se sammenhengen mellom runebommene. Fiskere hadde gjærne like runebommer, samme med jeger, noaider og reisere. Runebommens tegn varierte også med hvor du kom fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar